ЗАКОНОТ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (Сл.Весник број 21/98 и 18/07)

НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ВО 2022 ГОДИНА

За сите граѓани на РМ

 • 01 јануари (сабота), Нова Година,
 • 07 јануари (петок), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
 • 01 мај (недела), Ден на трудот, односно 02 мај (понеделник) е неработен ден,
 • 25 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот
 • календар,
 • 02 мај (понеделник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 24 мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (вторник), Ден на Републиката,
 • 8 септември (четврток), Ден на независноста,
 • 11 октомври (вторник), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври (понеделник) е неработен ден,
 • 8 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”.

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 јануари (четврток), Бадник, ден пред Божик,
 • 19 јануари (среда), Богојавление (Водици),
 • 22 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 10 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 18 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (недела), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 09 Јули (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (четврток), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 април (петок), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (понеделник), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 5 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик

Најчитани
Категории
Даночен Календар

Останати
Содржини